LED ARMATÜR ALIRKEN
LED AYDINLATMA ÜRÜNLERİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
LED aydınlatma, sağladığı verimli aydınlatmanın yanı sıra 10 yıl kullanım ömrü sunabiliyor. Bu da tüketicinin LED aydınlatmayı neden yoğun ilgiyle takip ettiğini açıklıyor.
LED ve diğer komponentlerin fiyatlarının düşmesiyle, LED lamba fiyatları da hızlı bir şekilde düşmeye başladı. Firmaların, 1 TL’den 30 TL’ye kadar pek çok çeşit LED lambası bulunuyor. Peki bu lambaları nasıl ayırt edeceğiz? LED lamba alırken dikkat edilmesi gereken detayları sizler için bir araya getiriyoruz.
Işık Akısı (Lümen)
Tüketiciler, bir lamba alırken aydınlatma seviyesini güç ile değerlendirmeye alışkındır. Ancak, LED teknolojisi sürekli bir gelişim içerisinde olduğundan bu alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz. Lambaların yaydığı ışık miktarı Lümen değeriyle ifade edilir.
Daha iyi anlaşılması için; iki LED lambayı karşılaştıralım. Bir tanesinin 5W 500 lm, bir diğerinin 10W 450 lm olduğunu varsayalım. Burada 10W olan lamba değil, 500lm olan 5W güçteki LED lamba daha çok ışık verir.
Renk Sıcaklığı (Kelvin)
Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da renk sıcaklığıdır. 2700K ve 3500K aralığı enkandesan lambalara eşdeğer olarak görülür ve ev kullanıcıları için önerilir. Bu aralık sıcak beyaz olarak adlandırılır. Diğerleri ise, beyaz ve soğuk beyazdır.
Bazı tüketiciler, alışkanlıklarından ötürü soğuk beyaz rengin daha iyi olduğunu düşünebilir. Ancak unutmayalım, ev kullanımı için tercih edilmesi gereken renk sıcak beyazdır. Bu konudaki bilimsel çalışmaları portalımızda bulabilirsiniz.
Etkinlik Faktörü (lm/W)
Bir diğer terim de etkinlik faktörü. Lümen değerinin watt cinsinden güce bölünmesiyle elde edilir. Yani watt başına ne kadar ışık verdiğini belirtir. Eğer gerçekten verimli bir aydınlatma ile enerji tasarrufu sağlamak istiyorsanız, yüksek etkinlik faktörüne sahip LED lambaları tercih etmelisiniz.
Yukarıdaki örneğe tekrar dönersek; ilk lambamız 100 lm/W, ikinci lambamız 45 lm/W etkinlik faktörüne sahiptir. Burada daha verimli aydınlatma elde etmek için 100 lm/W etkinlik faktörüne sahip ürünü tercih etmeliyiz.
Soğutma Performansı
Üreticiler, lambalara 50.000 saat, 100.000 saat gibi kullanım ömrü belirtebilir. Ancak bu rakamlar çoğu zaman LED üreticisinin, ürününe belirli koşullar altında yaptığı test sonuçları ile eriştiği rakamlardır.
Lamba üreticisinin bu kullanım ömrüne erişmesi için, LED üretisinin belirlediği sınırların üzerine çıkmaması gerekir. Burada sıcaklık önemli bir husustur ve LED’in ömrünü doğrudan etkiler. Bu yüzden LED lambalar iyi bir termal tasarıma ve soğutucuya sahip olmalıdır.
Fonksiyon Kontrolü
Dim anahtarları, enkandesan lambalar ile çalışması için tasarlanmıştır. Devre tasarımları sebebiyle, LED lambaların bir çoğu dim anahtarlarıyla uyumlu değildir. Kısılabilir LED lambalar için daha fazla ödemeniz gerekebilir.
Dim anahtarları ile uyumlu LED lambaların kutularının üzerinde “dim edilebilir”, “kısılabilir” şeklinde ibareler yer alır. Eğer böyle bir ihtiyacınız varsa bunu kontrol etmelisiniz.
LED’ler geleneksel enkandesan ve halojen aydınlatmalar için kesinlikle iyi bir alternatiftir. LED’lerin en büyük avantajı uzun ömürlü olmalarıdır. Bu sebeple yıllarca kullanmayı planladığımız LED lambaları seçerken biraz daha titiz davranmalıyız.
LED aydınlatma sistemleri yeni yeni hayatımıza giren bir kavram. Verimliliklerinin hızla artması ile iç ve dış aydınlatmada tercih edilen bir teknoloji haline gelmiştir. Özellikle hastane, benzin istasyonları, fabrikalar, park ve bahçelerde kullanılan ledler, dayanıklı ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle tercih edilmektedir. Ancak her üründe olduğu gibi led armatür alırken de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
LED aydınlatma ile ilgili kabul edilen uluslararası standardın olmaması ve bu pazarın her türlü iddiaya açık olması nedeniyle satın aldığınız ürünlerde belirli kalite standartlarını aramanız gerekiyor. Sadece watt ve fiyatı kriteriniz olmamalı. Diğer önem verilmesi gereken parametreleri de sorguladığınızda bir süre sonra mağdur olmaktan kurtulursunuz. Led alırken dikkat etmeniz gereken bu parametreler:
- Satın alınacak firmanın profesyonel olmasına dikkat edilmelidir.
- Led aydınlatma ürünlerinin dayanıklılığının kanıtlandığına ikna olunmalıdır.
- TSE, CE, ISO 9001 belgeli ürünler tercih edilmelidir.
- Gücü ve verimliliği ön planda tutulmalıdır.
- Kullanım alanına en uygun led seçilmelidir.
- İlk verimlilik değeri yüksek olmalıdır.
- Geleneksel sistemlerle LED karşılaştırması yapılmalıdır. Her Ledli sistemin verimli olacağı şüphelidir.
- Maliyeti etkileyecek olan sürücü ömrü (3 ila 15 yıl arası), bakım ömürleri (4 ila 15 yıl arası), arıza oranları (%5 ile %50 arası) ve armatürün ömrü (5 ila 40 yıl arası) hesaba katılmalıdır.
- Ömrü 50.000 saat olarak vaat edilen led aydınlatma sistemlerinin nasıl bir akımla sürüldüğü öğrenilmelidir.
- Renk geriverimi çok önemlidir, beyaz LED ışıkta %80’den iyi olması gerekir.
- LED sistemi LED’ler ve onu saran armatürden oluşur. Bu armatürle LED’lerin tasarım ilişkisi çok önemlidir. LED aydınlatma sistemlerinden birinin veya birkaçının arızalanması durumunda tüm armatür sistemi değiştirilecekse bu çok riskli bir alım olur. İstenen, LED’lerin ayrı bir şekilde servis edilebilmesi ya da arızalı LED modüllerinin diğer LED parçalarını rahatsız etmeden değiştirilme imkanının olması gerekir.
- Şimdi aldığınız bir led armatürün belirli bir süre sonra daha verimli ledleri sisteme kabul etme özelliğine sahip olması da tercih sebebiniz olmalıdır.
- Led aydınlatma değişiminin gerekli olduğu durumlarda tedarikçi firmanın yeni takılan ledlerle eskileri arasındaki renk uyumunun mükemmel olacağını garanti etmesi gerekir.
- Elbette Led alırken fiyat önemli bir ayrıntıdır. Kaliteli ürünlere verdiğiniz parayı sorgulamamanız gerekir.
- Led aydınlatma sistemlerinin hepsi çevre dostu olduğu için bu durumda şüphe duymanızı gerektirecek bir durum yoktur.
Yorumlar
Bir yorum bırakın
Yorumunuz incelendikten sonra yayınlanacaktır*